Естетична гинекология

Да бъдеш жена е изключително преимущество и приключение. Дамският свят е цветен, динамичен и изпълнен с красота. Наред с предимствата обаче идват и някои неудобства. Вследствие на естествената анатомия на женския организъм, натовареното ежедневие или неизбежни фактори на външната среда, женското тяло се променя през годините и може да развие състояния, които водят до чувство на дискомфорт и непълноценност.

Развитието на технологиите и достиженията на модерната медицина и естетична дерматология могат да ги подобрят значително и да върнат на дамите тяхната увереност и нормален ритъм на живот. Много често оплакванията, които имат в интимната област, могат да бъдат отстранени с напълно безболезнени и неинвазивни процедури. Всяка жена заслужава да се чувства добре в своето тяло.Затова ние в MG Derm се доверяваме на световния лидер в разработването на иновативни технологични решения за медицинската лазерна индустрия – Fotona, за да осигурим на пациентките си ефективно лечение на някои от най-разпространените гинекологични синдроми.

За какви състояния са подходящи терапиите с медицинската лазерна апаратура Fotona? 

В резултат на естествени процеси като раждане и напредване на възрастта или след преминато лечение и операции на различни видове гинекологични злокачествени заболявания, женският организъм може да страда от неприятни симптоми като вагинална сухота, парене, сърбеж, болки при полов контакт, пикочни инфекции и неволно изпускане на урина. Със своя над 50-годишен опит в лазерните технологии, процедурите с Fotona могат да повлияят успешно състоянията, които ги предизвикват.

Синдром на вагинална атрофия 

Атрофия (изтъняване) на влагалището, познато още като менопаузален генитоуринарен синдром, е състояние, което засяга жени в периода около менопаузата. Установено е, че повече от 50% от жените на възраст между 51г. и 60г. страдат от него. В този период нивата на естрогени намаляват значително, което води до изтъняване на влагалищната стена. Понижава се нормалното ниво на овлажняване на влагалището и се променя киселинният баланс. Тези промени правят вагиналната тъкан много нежна и лесно раздразнима. Най-честите симптоми са свързани с вагинална сухота, парене, дискомфорт, болки при полов контакт, уринарни инфекции и други.

Други характерни оплаквания са наличие на вагинално течение при липса на изолиран патоген от микробиологично изследване на влагалищен секрет, парене във влагалището или в областта на вулвата, болки при полов контакт и други. От страна на уринарната система - често уриниране, парене или болки при уриниране и други.

Съществуват и други състояния и заболявания, при които може да се развие вагинална атрофия - като в резултат на химиотерапия или лъчетерапия, лечение с антиестрогенни препарати (Тамоксифен, Медроксипрогестерон, Нафарелин и др.), постоперативен кастрационен синдром след премахване на яйчниците, в периода на кърмене и други. Тези промени и свързаните с тях симптоми оказват както физическо, така и емоционално влияние върху жената, като влошават качеството й на живот. Лазерната терапия е ефективен, надежден и безболезнен метод на лечение.

Пролапс на тазовите органи

Пролапсът или смъкването на тазовите органи е често срещан проблем, засягащ почти 50% от раждалите по естествен механизъм жени. Може да възникне и в резултат на други процеси, водещи до отслабване или разтягане на мускулите, които поддържат тазовите органи.

Стрес инконтиненция на урина

Стрес инконтиненцията е състояние на неволево изпускане на урина при леко физическо усилие – кихане, кашляне и др. Дължи се на анатомични промени на органите в малкия таз и може да настъпи в резултат на вагинална атрофия или пролапс, но не само. Леките и умерени форми на симптомите могат да бъдат ефективно повлияни чрез неинвазивна лазерна терапия.

Интимно стягане

Интимното стягане е подходяща терапия за синдрома на вагинална релаксация, свързан със загубата на оптималната структурна форма на вагината. Обикновено настъпва в резултат на  преразтягане на влагалището по време на раждане, както и с естественото стареене на организма.

Интимно избелване

Кожата с по-тъмен цвят около интимната зона е предимно естетичен проблем, който може да настъпи в резултат на хормонални промени, стареене, бактериални инфекции или генетично да е такава. Макар че не се характеризира с определени симптоми като болка или дискомфорт, може да повлияе самочувствието на жената. Коригира се ефективно и безболезнено с лазерни процедури за интимно избелване.

Как работи лазерната терапия? 

Експертите във Fotona използват научно базиран подход и работят в тясно сътрудничество с най-добрите университети и медицински изследователски центрове, за да постигнат усъвършенствани импулсни технологии като ASP (Adaptive Structured Pulse) в своята апаратура. Те позволяват оптимално доставяне на енергия за отлични резултати, без странични ефекти. Двете допълващи се лазерни дължини на вълната (Er:YAG и Nd:YAG) дават възможност за провеждане на различен тип процедури - от неаблативни (които не причиняват нараняване) и нежни аблативни лечения, до неаблативни термични лечения.

Процедурите Fotona SMOOTH®, които прилагаме в MG Derm,  са неинвазивни и неаблативни. Те използват патентована лазерна технология за изпращане на леки топлинни импулси към лигавицата на влагалищните стени, което води до функционално укрепване на съединителната тъкан вътре във вагиналната стена, цялостно увеличаване на дебелината на вагиналната стена и функционално подобряване на лигавицата.

Д-р Стеляна Гицова

Акушер-гинеколог с над 10-годишен опит в областта, ще отговори на въпросите ви и ще препоръча най-подходящата терапия конкретно за вашето състояние.

ProlapLase®

Неоперативна Er:YAG лазерна процедура за лечение на генитален пролапс (смъкване), алтернатива на оперативното лечение.Предназначена е за корекция на смъкване на предната влагалищна стена (цистоцеле), задната влагалищна стена (ректоцеле), на матката или влагалищния чукан след хистеректомия (отстраняване на матката). Процедурата е ефективна, безопасна, неболезнена, не изисква упойка, нито разрез, не налага шиене и не предизвиква кървене.При нея се използва неаблативния фототермичен  ефект на лазера, чрез който се стимулира ремоделирането на колаген и синтеза на нови колагенови влакна в тъканта на лигавицата. Така се постига стягане на влагалището без отстраняване на каквато и да е тъкан от него.Не е необходима специална предварителна подготовка или следоперативни предпазни мерки. Пациентът може веднага след процедурата да се върне към нормален начин на живот.

Процедури: минимум 4 сесии с интервал между 3-4 седмици 

Изисквания: негативна цитонамазка и негативен влагалищен секрет  

Посъветвайте се с терапевтите на MG Derm 

За да постигнете най-добри резултати спрямо вашето желание и конкретното състояние на тялото ви, се посъветвайте с терапевтите на MG Derm. Те ще изготвят персонален план с процедури за вас.